Bra tv-serier

Tv-serier, det finns det hur många som helst av. Det finns de som har avslutat sina säsonger och det finns de som håller på med säsong efter säsong. Att räkna upp alla bra, det skulle inte gå, det finns för många. Men här är ett gäng med bra serier att kolla in:

Billions

TV-bolag: Showtime

Antal säsonger: 5 (2016-)

Billions rör sig i New Yorks finansvärld och följer riksåklagaren Charles ”Chuck” Rhoades, spelad av Paul Giamatti, och fond-VD:n Bobby ”Axe” Axelrod, spelad av Damian Lewis.

The Walking Dead

TV-bolag: AMC

Antal säsonger: 10 (2010-)

Handlingen tar sin början när småstadssheriffen Rick Grimes blir skjuten i tjänsten och hamnar i koma. Han vaknar senare upp på sjukhuset – helt ensam. Omtumlad och förvirrad beger han sig hemåt och upptäcker snart att både hans fru och son är försvunna. Rick blir fast besluten att ta reda på vad som hänt och ger sig iväg för att inleda sökandet efter sin familj – ovetande om att världen drabbats av en zombie-epidemi.

Sons of Anarchy

TV-bolag: FX

Antal säsonger: 7 (2008-2014)

I våldsamma Sons of Anarchy får vi följa MC-klubben SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original) och deras ljusskygga verksamheter.

Sex and the City

TV-bolag: HBO

Antal säsonger: 6 (1998-2004)

Stilbildande Sex and the City kretsar kring kolumnisten Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) och hennes tre väninnor Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York (Kristin Davis) och Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), och deras liv som singlar i New York.

Stranger Things

TV-bolag: Netflix

Antal säsonger: 3 (2016-)

I samband med att en ung pojke försvinner uppdagar invånarna i en liten stad ett mysterium som rymmer hemliga experiment, oförklarliga mysterier och en liten flicka med övernaturliga krafter

The Handmaid’s Tale

TV-bolag: Hulu

Antal säsonger: 4 (2017-)

Elisabeth Moss spelar huvudrollen i välgjorda The Handmaid’s Tale, baserad på Margaret Atwoods roman med samma namn från 1985.

Handlingen utspelar sig i en dystopisk framtid efter det andra amerikanska inbördeskriget där kvinnor tvingas in i ett sexuellt slaveri och barnfödande i statens tjänst.

Mad Men

TV-bolag: AMC

Antal säsonger: 7 (2007-2015)

Handlingen i hyllade Mad Men kretsar runt reklambyrån Sterling Cooper (sedermera Sterling Cooper Draper Pryce) på Madison Avenue i New York. Vi får följa relationerna mellan medarbetare och chefer, deras yrkes- och privatliv och de uppdrag de har och strävar efter.

The Crown

TV-bolag: Netflix

Antal säsonger: 4 (2016-)

The Crown skildrar Elizabeth II och hennes tid Storbritanniens regent från trontillträdet 1952 och framåt i tiden. I säsong 1-2 porträtteras drottningen av Claire Foy och i säsong 3-4 av Oscarsbelönade Olivia Colman. I de avslutande säsongerna kommer hon att spelas av Imelda Staunton.

True Detective (Säsong 1)

TV-bolag: HBO

Antal säsonger: 3 (2014-)

Första säsongen av True Detective är ren och skär tv-magi. Handlingen kretsar kring poliserna Rust och Marty (utsökt gestaltade av Matthew McConaughey och Woody Harrelson) och deras långa jakt på en seriemördare i den amerikanska södern.

Game of Thrones

TV-bolag: HBO

Antal säsonger: 8 (2011-2019)

Storslagna fantasy-serien Game of Thrones är baserad på författaren George R.R. Martins romansvit A Song of Ice and Fire och utspelar sig i medeltida miljöer på den fiktiva kontinenten Westeros.

Handlingen kretsar kring ett antal högättade familjers skoningslösa kamp om den åtråvärda järntronen.

Breaking Bad

TV-bolag: AMC

Antal säsonger: 5 (2008-2013)

Breaking Bad har hyllats över hela världen som en av tidernas bästa tv-serier. Det är lätt att förstå varför.

Handlingen kretsar runt kemiläraren Walter White som, när han drabbas av ett cancerbesked, börjar tillverka metamfetamin tillsammans med en tidigare elev, Jessie Pinkman – dels för att betala för sin behandling, dels för att efterlämna ett kapital till sin familj efter sin eventuella död.

27 Jul 2021